Monday 9 July 2007

Sumo 2 - the Gathering...

Ziehier de cirkel van de kampioenen! Dit is een serieus onderdeel van een dagje Sumo-toernooi. Voor een volledige beschrijving zie hier: http://en.wikipedia.org/wiki/Sumo


Maar in het kort: wij kwamen 's morgens vroeg, en dan is er dus nog niemand in het publiek, behalve wat verdwaalde gai-jin (in dit geval kaaskoppen, plus een Filipino en een Maleise). In de ochtend is het eigenlijk allemaal alleen maar trainig: de "kleine" worstelaars (die soms wel zo'n 200kg wegen) moegn dan in de grote arena oefenen. Daarbij hebben ze dan ook scheidsrechters die moeten oefenen. Een potje sumo duurt soms maar 5 seconden, maar gelukkig doen ze er veel ceremonie bij. En hoe beter de worstelaar, hoe meer ceremonie.

's Morgens viel het nog wel mee:
  1. de bij-scheidsrechters vegen de sumo-cirkel aan, zodat al het zand weer netjes recht ligt: een circkel van half-ingegraven zandzakker op een verhoging van ongeveer een meter: best hoog als je ervanaf gegooid wordt en je met je 150kg bovenop de hoofdscheidsrechter terecht komt (gebeurd!)
  2. de primes-inter-pares van de vegers is ook de zanger, die de sumo-kemphanen de ring in roept: iedere worstelaar heeft namelijk een sumo-naam, die met een luide zingende stem wordt omgeroepen (dit keer geen electronische snufjes) als een soort gedicht. Gelukkig heeft de zanger een opklapbare waaier, waar de namen op staan: voor het geval ie het vergeet.
  3. de worstelaars komen de ring in, gaan op 1 been staan (andere voet boevn je hoofd heffen) en dan op het andere been staan. Tip: een man van 200 kg, gekleed in een vreemde ring van stof die op 1 been gaat staan, dat is BEST ENG! Dan de handen klappen, klaar gaan staan, elkaar in de ogen kijken, weer op staan, weer gaan zitten totdat de de ring-scheidsrechter zegt dat ze log mogen.
  4. Bij de grote helden moet daar ook nog zout strooie, water drinken en weer uitspugen, nog een keer opstaan en weer gaan zitten bij.
  5. En dan op elkaar afstormen, en wie het eerst met een deel van het lichaam anders dan de voet op de grond raakt, of uit de ring stapt, die heeft verloren.

Nu (het is maandag, dus pas laat beginnen met schrijven) is het weer tijd om na te denken over de volgende werkdag en Japanse woorden te leren. Oftewel bedtijd.

greetz

Joost en Marjolein

2 comments:

Pim said...

Leuk :)

Joost: werkt je wireless all?

Joost said...

nee... ik wacht tot jij hier bent!